Raadzaal - Activiteiten
Masterclasses over leiderschap

In het voorjaar van 2014 organiseert het ZENO Netwerk vier nieuwe masterclasses rondom het thema is 'leiderschap' in verandering.

Leiderschap vanuit systemisch perspectief
In eerste masterclass op 21 maart onderzoeken we leiderschap vanuit een systemisch perspectief. We doen dit via het begrip ‘inordening’. We leven in een tijd van zelfsturing en draagvlak ontwikkelen. Managers moeten gelijkwaardig en dienstbaar zijn en ‘leren loslaten’. Hoe waardevol dit gedachtegoed ook is, het verhindert vaak ook een goede (in)ordening in organisaties waardoor hele series nieuwe problemen ontstaan. Onduidelijk verantwoordelijkheden en onheldere grenzen kunnen bijvoorbeeld leiden tot gedoe, uitputting of onverschilligheid. In deze masterclass onderzoeken we aan de hand van eigen beelden en ervaringen wat zoal het erkennen van macht en hiërarchie in de weg staat en wat nu precies échte autonomie en een goede inordening behelst. We werken vanuit systemisch perspectief, waarvan we in de ochtend van de masterclass de basisprincipes zullen aanreiken.

Gastdocent: Jürg Thölke (zelfstandig adviseur en lector innovatie van leren bij de HAN)
Datum: 21 maart (9.30 – 17.00 uur)
Kosten: € 375 ex BTW en exl lunch 
Aantal deelnemers: maximaal 16


Horizontaal Leiderschap
Op 18 april gaan we in op Horizontaal Leiderschap: leiderschap dat gelijkwaardig, nabij en respectvol is. Maar kan het eigenlijk wel in organisaties waar ook macht heerst en politieke spelletjes worden gespeeld? Zijn relaties in organisaties niet essentieel ongelijk, zoals bijvoorbeeld Nietzsche beweerde? In deze masterclass gaan we in op de vraag hoe leiders ruimte kunnen maken en hoe zij openheid in  organisaties kunnen verankeren.

Gastdocent: Klaas IJkema (werkzaam bij IMO en tevens hoogleraar aan de Lönrot Universiteit in Finland)
Datum: 18 april (9.30 – 17.00 uur)
Kosten: € 375 ex BTW ex lunch 
Aantal deelnemers: maximaal 16


Kantelpunten in begeleiding
We ervaren verschillen in communicatie vaak als stremmend of lastig. Verschillende brillen kunnen een vraagstuk rijker belichten en dieper doorgronden. Maar in de praktijk is het vaak lastig om zulke verschillen echt goed te benutten. Hoe kunnen we op het scherpst van de snede open blijven staan en leren van verschillen? In de masterclass Kantelpunten in Begeleiding op 9 mei gaan we op zoek naar praktische handvatten en oefeningen om te leren omgaan met kantelpunten en meer vrije ruimte te creëren. 
Gastdocent: Marjo Korrel (initiator van Deïnthe Interventiekunde met als specialisatie sinds 1979 het begeleiden van coaches, trainer en adviseurs)
Datum: 9 mei (9.30 – 17.00 uur)
Kosten: € 375 ex BTW ex lunch


Lerend Leiderschap
We zijn gewend 'leren' te zien als iets aanleren of iets begrijpen. Daarmee kunnen we het herhalen of overdragen aan anderen. Daar is niets mis mee als het om 'human doing' gaat. Maar bij 'human being' (mens-worden) is een ander soort leren aan de orde. Dit leren gaat over ont-dekken, laten worden wat werkelijk is. Zonder concept of ideologie. Dit leren is niet uit te leggen. Bij leiderschap gaat het (hoofdzakelijk) om dit soort leren. Het is intiem leren. Niet aanleren, maar uitzoeken wat onze aanleg is. In deze masterclass op 13 juni gaan we op zoek naar lerend leiderschap. 
Gastdocent: prof Wessel Ganzevoort (emeritius hoogleraar organisatiedynamiek en - innovatie aan de UvA)
Datum: 13 juni (9.30 – 17.00 uur)
Kosten: € 375 ex BTW en ex lunch 
Aantal deelnemers: maximaal 14

Meer informatie
www.zeno-organisatieontwikkeling.nl
European Facilitator Training
Train-de-Trainer

Ben je geraakt door Speaking Circles®? Wil je anderen vrij en krachtig laten spreken m.b.v. Speaking Circles? Wil je bijdragen aan relatiegerichte communicatie tussen mensen in organisaties en andere contexten? In dit officiële leertraject van Speaking Cicrles International leiden we je op tot gecertificeerd Facilitator van Speaking Circles®.
Het leertraject start met een intensieve vierdaagse training en wordt gevolgd door een certificeringsprogramma van 3 maanden. De spreektaal in de Europese facilitator training is Engels en Nederlands. Voor deelname is het belangrijk dat je aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoet. 

Download hier de uitgebreide beschrijving van de Europese facilitator training (als pdf-file) of voor USA versie klik hier
 
De Facilitator-trainers zijn:
In Europa: Jennet Burghard en Koos Wolcken
In San Francisco: Lee Glickstein en Doreen Hamilton
 
De kosten zijn:
Euro 2000,- (Europese facilitator training) (BTW vrijgesteld via CRKBO)

Meer informatie
www.decirkel.net