INITIATIEFNEMERS

De initiatiefnemers en eigenaren van het gebouw zijn Kurien Kruithof en Rolf Resink. Kurien is werkzaam als retail designer en Rolf als grafisch vormgever en fotograaf. Wij werken beiden als zzp'er en tot voor kort vanuit huis. Vanuit onze behoefte aan meer ruimte en een professionelere werkplek is dit plan ontstaan.

Ons ideaalbeeld is een bedrijfsverzamelgebouw dat plaats biedt aan bedrijven die elkaar kunnen aanvullen, ondersteunen of inspireren.


EEN NIEUW BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW

Het bedrijfsverzamelgebouw ligt midden in het dorp Cothen. Het richt zich op zakelijke dienstverleners. Kleine organisaties of zzp-ers die in een professionele en inspirerende omgeving willen werken. In het pand bevinden zich 5 kantoorunits, een kleine overlegruimte en de oude Raadzaal. De kantoorunits zijn groot genoeg voor 1 tot 4 werkplekken en zijn eventueel ook te schakelen. De huurders van deze units kunnen gebruik maken van de kleine overlegruimte achter in het pand. In de gang op de begane grond zijn kleine bespreek- en ontmoetingsplekken. Hier bevindt zich ook de koffiemachine. Op de eerste verdieping bevinden zich drie flexplekken.

De Raadzaal ligt op de begane grond.

Geschiedenis van het Gemeentehuis Cothen


VAN SCHOOL TOT BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW

In de negentiende eeuw beschikte Cothen niet over een gemeentehuis en werden de raadsvergaderingen gehouden in het café (en gerechtshuis) aan de Dorpsstraat 53. Aan het eind van de negentiende eeuw is het pand gesloopt. Nu staat op deze plek het café ’t Molentje.
Het eerste echte gemeentehuis is het pand aan de Dorpsstraat 19-21. Het is gebouwd in 1881. Sinds 1973 is het in gebruik als woonhuis en cafetaria.

In 1973 is het pand aan de Dorpsstraat 30A in gebruik genomen als gemeentehuis na een groot aantal verbouwingen.
Het pand is in 1865 gebouwd door aannemer de Bruijn voor een kleine 2600 euro. Het werd gebouwd als schooltje met één lokaal. In 1867 werd op de Brink (nummer 1) de onderwijzerswoning gebouwd. De school is in 1919 en 1947 verder verbouwd en uitgebreid.

Toen in 1996 Cothen werd samengevoegd bij Langbroek en Wijk bij Duurstede was het gemeentehuis niet langer meer nodig. Het pand werd in gebruik genomen als kantoor.
Sinds 2008 is het een bedrijfsverzamelgebouw.


HET DORP COTHEN

Een klein boerendorp
Cothen is met zijn ligging aan de Kromme Rijn van oudsher een pittoresk boerendorp. In de negentiende eeuw vormde die rivier ook de belangrijkste verbinding met de buitenwereld; "Krommerijnsche schuiten" zorgden voor vrachtvervoer tussen het dorpje en de stad Utrecht. Rond 1900 bedroeg het inwoneraantal 745.
Een betere verbinding werd geopend in 1885 toen er een tramlijn kwam die tot 1932 operationeel was en toen de strijd verloor van auto- en busvervoer.
Na de oorlog zijn er woonwijken bijgebouwd, en het dorp heeft in 2008 zo'n 3000 inwoners. Het dorpsaanzicht wordt bepaald door de slanke kerktoren en de stellingkorenmolen Oog in 't Zeil. Het oude gedeelte van het dorpje met o.a. de Brink en de Dorpstraat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het kasteel Rijnestein is uit 1248 en wordt nog steeds bewoond.

Bron: o.a. Wikipedia